Vaelluskunto

Jälleen tekstin lopussa lyhyt yhteenveto.

Tänään olin sydänlääkärin luona tekemässä rasitus ekg:n. En saanut oikein yöllä unta, heräsin ylös jo 4:40. Kävin koiran kanssa ulkona, söin smoothien ja kävin suihkussa. Sitten vain odottelinkin, monet ajatukset päässä pyörien. Entäs jos lääkäri kieltää caminon? Entäs jos sydämeni onkin viallinen? Ei, kyllä minä olen kunnossa… Olenhan?
Sitä jotenkin olettaa että ne sairaudet tulevat oikeasti vain muille. Istuessani odotushuoneessa mietin muita huoneessa olevia, heitä jotka ”tuomionsa” ovat saaneet jo. Minä voisin olla kohta yksi heistä…

***
Kerron nyt lyhyesti testistä jos jollakin muulla on tulossa samanlainen testaus, tai jos juttu ylipäätään vain kiinnostaa.

(Ohjeet ennen koetta: edellisenä päivänä ei raskasta liikuntaa eikä alkoholia, muutamaa tuntia ennen koetta ei kofeini-pitoisia juomia, ei syömistä eikä tupakointia, Ihoa ei tule rasvata, päälle urheiluvarusteet)

Lääkärissä sain luonnollisesti kehoni täyteen piuhoja, koe tehdään muuten ilman paitaa. Ensin sydäntä tutkittiin levätessä, sen jälkeen polkupyörän päällä, eli rasituksessa joka koveni koko ajan automaattisesti, ja tämän jälkeen piuhat olivat kiinni levossa vielä muutaman minuutin. Lääkäri tarkisti verenpaineen ennen koetta ja kokeen jälkeen ja seurasi koko ajan sydänkäyrääni kysyen aina välillä sattuuko tai onko tuntemuksia. Sanoin että jano on… Ha ha.

***
Minä olen onnekas, mutta tehnyt myös kovasti sydämeni eteen hyvää työtä. Syönyt terveellisesti ja harrastanut liikuntaa. Sydämeni on paremmassa kunnossa kuin ikäisilläni terveillä naisilla ja palaudun nopeasti.

Eli eikun treenaamaan veren maku suussa vaan, täysin turvallisesti. Uusia käyntejä ei tarvita, oli lääkärillekin ilo nähdä hyviä tuloksia. Minun verenpaineeni on vain lääkärikammoa ja sydämen rytmihäiriöt lääkityksestä johtuvaa (harmittomia ainakin vielä), ekg:hen piirtynyt huolettava rytmi on ollut terveen sydämen poikkeamaa- niitä kuulemma joskus näkyy. Se kummalla puolella poikkeama on- vasemmalla vai oikealla- on myös ratkaisevaa. Toinen on yleensä vaaratonta, toinen vaarallista. Tai jotenkin näin.

Tohtori oli oikein tyytyväinen, totesi napakasti kesken testin että ”sinähän olet urheilija!” Kaikkien niiden tyhmien lääkäreitten jälkeen jotka ovat tietämättömyyttään vain käskeneet lisätä lisää liikuntaa ja vähentää ruokaa kun valitan kilpirauhasistani, tämä oli suorastaan mannaa taivaasta minulle. Ihana lääkäri!

Olen ihan todella tyytyväinen. Tosin, nyt tähän väliin on pakko muistuttaa että normaalisti tarvitsen astmapiippua (eli avaavaa lääkitystä) ennen rankkaa urheilusuoritusta. Eli keuhkoni ovat lapsuudenastman (ja takuulla myös tupakoinnin (lopetin vuonna 2000) ) jäljiltä vähemmän priimaa). Että omaan huippukuntoon pääseminen on vielä työn alla.

Mutta nyt minua ei estä mikään vetämästä itseäni välillä äärirajoillekin. Olen sen ”vinksahtaneen” sydänkäyrän jälkeen pelännyt asettamasta itseäni samanlaiseen rasitukseen kuin aiemmin, nyt voin hyvillä mielillä juosta veren maku suussa portaita tai rinnettä ylös alas 😛 Oli sitten kuuma tai ei.

Kävin myös hammaslääkärissä eilen varmuuden vuoksi tarkistuttamassa hampaani, otettiin röntgenkin, kaikki ok. Kun näihin edellisiin tutkimuksiin lasketaan sitten vielä mukaan muutaman vuoden sisällä tehdyt muut tutkimukset (lukuisat veri- ja virtsakokeet, vatsan alueen ultraus, suoliston tutkiminen, gynekologiset tutkimukset, silmien terveyden tutkiminen (kuulun erääsen tutkimusohjelmaan), pään ja kaulan alueen varjoainekuvaus (lääkäri luuli että kaulavaltimoni tihkuu verta) ja mammografia (olen siinä iässä…) ) ei minussa ole kertakaikkiaan mitään muuta vikaa kuin kilpirauhaseni ja hieman astmaattisuuteen taipuivaiset keuhkoni. Näillä tiedoilla on hyvä matkata caminolle.

Aikaa caminon alkuun on alle 40 päivää..

Lyhyesti:

Sydänterveys -check
Hampaat – check

 

6 vastausta artikkeliin ”Vaelluskunto

  • Niin oli. On hyvin siunattu olo nyt. Asiat olisivat hyvin voineet olla toisin… ja monella ovatkin. Tänäänkin niin moni kuulee sairastuneensa vakavasti 😞 Myötätuntoni on heidän kanssaan. Tällainen aina herättelee muistamaan mistä kaikesta joku muu voi jäädä paitsi ja miten hauras elämän lanka voikaan olla.

 1. Tuohon viimeisimpään osioon terveydentilasta blogikirjoituksessa pitää vielä lisätä selän ja jalan kuvaukset ja ortopedin tutkimukset, diabetes-tutkimukset, veren rasva-arvojen seuranta, omatoiminen apteekin keliakiakoe… 😁

  Ja terveydentilan ongelmiin lisätä iskiaksesta ja noidannuolista kärsivä selkäni. Että ei tässä nyt ihan niin vähällä kuitenkaan päästä 😜

 2. MInulla alkaa poltella jo, sillä teimme eilen päätöksen pienestä vaelluksesta Englannissa ja mietin jo miten järkevästi nyt pakkaankaan rinkkani 😀 Kaikki uusi viisaus päässäni varmasti auttaa. 😉

  • Viisaus pitää kokea itse, näinhän se on 😉

   Sitten sulle jää vielä kesän jälkeen aikaa ainakin yhteen vaellukseen 😁

   • Nyt en uskalla enää sanoa mitään varmaa, kun näin pian jo mieleni muuttui 😀 Olin heti caminon jälkeen varma, että kyllä tää oli tässä ainakin tällä vapaalla. Mutta eipä siinä niin käynyt. Paljon pienimuotoisempi on tämä tuleva suunnitelma, mutta sisältää kumminkin kunnolla kävelyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *