Jalkojen hoidosta

Vielä viitisen vuotta sitten jalkojeni iho oli kuin nuorella tytöllä. En käyttänyt rasvaa kuin satunnaisesti, raspia en ole koskaan käyttänytkään. No, kokeillut muutaman kerran kun luulin että se kuuluu asiaan.

Sitten jokin hieman muuttui (ikä…) ja olen opetellut rasvaamaan jalkojani sekä harrastan jalkakypyjä ja kiinnitän suurempaa huomiota jalkineisiin ja sukkiin. Rakenteellisia ongelmia lukuunottamatta jalkani ovat olleet hyvässä kunnossa ja näin tilanteen haluaisin pitääkin.

Totuus on kuitenkin sellainen, että kävelymatkojen pidentyessä olen huomannut erilaisia ongelmia kynsissä ja jalkojen ihossa. Omat mausteensa toi mukanaan virus joka alkoi kuorimaan nahkaa sekä käsistäni että jaloistani. Alkuun se ei ollut kivuliasta, mutta kun sormet kuoriutuivat kolmatta kertaa ei nahka ollut vielä kerinnyt parantumaan ja pelkäsin miten jalkojeni käy niiden muhiessa jatkuvasti vaelluskengissä erilaisten sukkakokeilujen uhrina. Viime viikko olikin kävelyn suhteen hieman hiljaisempaa ja siksipä ei mitään tullut kirjoitettua tännekään. Kävelin siis, mutta alle kymmenen kilometrin matkoja ainoastaan ja nekin ilman rinkkaa.

Jalkani ovat tällä hetkellä kuivahkot. En ole tottunut siihen että sukkia pois ottaessa k u u l u u rapinaa ihon jäädessä sukkiin kiinni. Olen rasvaillut jalkojani kyllä monesti päivässä erilisilla rasvoilla, mutta apu on ollut minimaalista. Olen myös lisännyt kylpyvesiin monenmoisia öljyjä, se onkin ehkä alkanut hieman auttamaan. Katsotaan. Kun muistaisin vain ottaa noita jalkakylpyjä tarpeeksi usein.

Toivon öljy-kylpyjen auttavan myös kynsiongelmiin. Minulla on ollut vuosia jo kokemusta sisäänkasvavasta kynnestä isovarpaassa, mutta olen saanut hoidettua sitä omin avuin. Nyt huomaan että myös toisen jalan isovarpaassa on alkanut tuntua tuttua kipua. Yritän jalkakylvyillä hoitaa myös kynsien viereistä ihoa, josko se auttaisi tähänkin ongelmaan.

Kynsien leikkuu onkin vaelluksessa taitolajinsa, näin olen lukenut. Ei liian lyhyttä, mutta ei ehdottomasti liian pitkääkään. Itse pidän varpaitteni kynnet hyvin lyhyenä nyt, tämä toimii omalla kohdallani.
Kynteni tosin kasvavat melko nopeasti ja muutenkin tuntuu että saa leikkiä varpaittensa kanssa jatkuvasti. Leikkaa kynnet, rasvaa, kylvetä, hiero, kokeile sitä, kokeile tätä…

Jalkajumppaa ja jalkojen venyttelyä olen myös laiskahkosti harrastanut, pitäisi lisätä. Tasapainolautaa määräsi ortopedikin, sen olen saanut raahattua tuohon näkyville. Lupaan tehdä sillä aktiivisesti jotain tästä päivästä lähtien. Yritän myös kaivaa pölyyntyneen jalkojen sähköiskulaitteen sohvan alta pois. Kysehän on siis jalkojen verenkiertoa hoitavasta laitteesta, Revitive nimeltään. Minulla se vaikutti valitettavasti iskiakseen negatiivisella tavalla, joten jätin laitteen pois käytöstä. Ehkä voisin kokeilla hieman pienemmillä iskuilla alkuun, olen sellainen ”kaikkitäysilläheti”- tyyppi… Myös säännöllisyys jota laitteen käyttöön vaaditaan sen tulosten kannalta, on hieman vaikeata minulle toteuttaa.

Tiivistettynä:
Jalkaongelmat ovat varmaan tuttuja jokaiselle vaeltajalle jossain määrin. Siksipä kannattaa opetella hoitamaan jalkojaan hyvin heti harrastuksen alkuun, näin siitä tulee rutiinia.
Jalkakylvyt- lämpimät ja öljyiset, mutta myös kylmät kylvyt- ovat osa hoitoa. Rasvaaminen on tärkeää, hieronta ja jalkajumppa- ei niistä ainakaan haittaa ole.
Painoasioita pitää myös miettiä, jalat kantavat melkoisen taakan vaikka olisi kovin hoikkakin. Ylipaino lisää jalkaparkojen taakkaa yllättävän paljon. (Kokemuksen syvällä rintaäänellä puhuu hän.)
Nesteytys, oikeanlainen ruokavalio (itselläni jalat turposivat kävellessä kumman paljon erään suolaisemman illan jälkeen) ja tietysti hyvät kengät ja sukat. Ja sitten vaan kädet ristiin, aina nämäkään toimet eivät auta estämään kaikkia jalkaongelmia.

Peeäs. Löysin muuten hyvät ja edulliset sukat XXL- kaupasta. Tai no, löytämisestä en tiedä, ostin ainoat vaellussukat joita heillä oli tarjolla kokeiluun ja olen niitä nyt kokeillut myös ilman alussukkaa. Taitaa olla tähän mennessä paras vaihtoehto kaikista kokeiluistani. Lisää tästä myöhemmin kun saan ostettua näitä sukkia enemmän ja kokemusta niistä lisää erilaisilta matkoilta (ja muistan kuvata ne paketissaan vielä…).

 

2 vastausta artikkeliin ”Jalkojen hoidosta

  1. Minun vinkkini on, että kun löydät hyvät sukat, hanki niitä ainakin kaksi paria mukaan, siis kaksinkertainen määrä, kuin aluksi luulet tavitsevasi. Sukat laadusta ja materiaalista riippuen kuluvat jokapäiväisessä käytössä nopeasti, minun hyvät ja laadukkaat sukkani (Falke) kuluivat kahdessa viikossa puhki, onneksi sain hankittua välttävät sukat matkanvarrelta. Sitä luuli, että vaellustarvikkeita myyviä liikkeitä olisi kaiken aikaa kohdalla, mutta niitä oli aina silloin, kun ei juuri tarvinut mitään 😀

    • Nämä nykyiset sukkani ovat ihan huiput! Pitää hakea lisää niitä kun tässä jaksan kaupoille lähteä… Eli toisinsanoen mieheni tulee kotiin pian niin menen hänen kanssaan 😀 Kari tuo minulle kokeiluun vielä yhdet sukat, mutta luulenpa että olen omani löytänyt jo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *